Kursprogram

Segla med oss

Än har du möjlighet att uppleva livet ombord på ett traditionellt segelfartyg. Du får uppleva den mäktiga kraften och känslan i ett segelfartyg i full gång, kanske i hårt väder. Uppleva segling genom våra vackra skärgårdar med sina genuina samhällen och med övärldens alla möjligheter runt omkring – allt under avspända och roliga former med erfaret och kunnigt befäl. Seglarskolan har funnits sedan 1957. Vi seglar med ungdomar och vuxna som får lära sig segling, sjömanskap och navigation. Våra vackra och välseglande fartyg heter Gratitude, Gratia och Atlantica. Gratitude är en engelsk kutter byggd 1903. Atlantica byggdes 1981 med Gratitude som förebild. Gratia är en tidigare lustyacht byggd 1900. De är i mycket gott skick och besiktigas regelbundet av Transportstyrelsen.

Befälet arbetar ideellt. De har både formell kompetens och Seglarskolans egna utbildningar. Ombord deltar du i allt arbete och alla segelmanövrar. Du står till rors, deltar i fartygets skötsel och hjälper kocken i byssan. Mönstra på!

"Kom ombord och upptäck segling som den ska vara!"

Våra seglingsprogram

UNGDOM - NYBÖRJARE

Nybörjarkurser är öppna för alla ungdomar som avslutat årskurs sex och kan simma 200 meter. Vi seglar med våra fartyg Gratitude och Gratia beroende på val av kursdatum.

Vad du än har för erfarenhet av hav och segling sedan tidigare finns det mycket att lära ombord på våra fartyg. ”Börja segla skolfartyg” är för dig som för första gången vill uppleva ett traditionellt segelfartyg. Du skall ha avslutat grundskolans årskurs 6 och kunna simma 200 meter. Ombord genomför vi tillsammans allt arbete vilket skapar en otrolig gemenskap. Vi har enbart på- och avmönstringsort fastställda på kurserna för att kunna möjliggöra besök på så många intressanta platser som vädret tillåter.

Ungdomssegling S1A-S1B

Segling över Kattegatt och Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och Sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder. Kursen går över midsommar som firas bäst ombord

Ungdomssegling S2A

Segling på svenska Västkusten men chans på både Norge och Danmark. Här finns en möjlighet att vi ställer upp i den årliga kappseglingen Nordisk Seglats.

Ungdomssegling S3B

Besök på de danska öarna kring Stora och Lilla Bält är ett säkert kort på denna segling. Kursen ger möjlighet till segling både inomskärs och utomskärs. På sträckor som denna gör sig Gratia som allra bäst.

Ungdomssegling S4B

Genom Stora och Lilla Bält i Danmark eller genom Öresund tar vi oss norröver mot Göteborg. Kursen ger möjlighet till segling både inomskärs och utomskärs samt besök i hamnar på både danska och svenska sidan.

Ungdomssegling S5A

Segling genom Öresund och över Kattegatt med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland, Anholt och Jylland om vindarna är de rätta. Möjlighet att träffa systerfartyget mot slutet av kursen för gemensam vänskaplig segling.

Ungdomssegling S6B

Segling i Kattegatt och Skagerack med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland, Anholt och Jylland om vindarna är de rätta. Möjliget att träffa systerfartyget mot slutet av kursen för gemensam vänskaplig segling.

UNGDOM - FORTSÄTTNING

Inga förkunskaper krävs. Du ska kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och trevligt umgänge. 

Fortsättningsseglingarna bjuder på tuffare segling med fler nattseglingar och kanske någon flerdygnssegling. Du får fördjupade kunskaper i segling med skolfartyg, navigation, säkerhet, seglingsteori m.m. Du skall ha avslutat grundskolans årskurs 7 och kunna simma 200 meter. Sökanden som tidigare deltagit i Seglarskolans seglingar har företräde till och med 2022-01-23

Ungdomssegling S1C

Segling över Kattegatt och Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och Sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder. Kursen löper över midsommar som firas allra bäst ombord.

Ungdomssegling S2B

Segling på svenska Västkusten men chans på både Norge och Danmark. Här finns en möjlighet att vi ställer upp i den årliga kappseglingen Nordisk Seglats.

Ungdomssegling S2C

För dig som seglat med oss förut eller är sugen på riktig havssegling. S2C seglar runt Sörlandet och ger möjlighet till både norra Bohuslän och norska fjordar. Om vindarna är helt rätt finns också möjligheten att segla hela vägen till Shetlandsöarna. Buss anländer till Göteborg morgonen efter avmönstringen. Bussresan ingår i priset för kursen.

Ungdomssegling S3A

Den här kursen ger verkligen möjlighet att utforska Östersjön, endast start- och slutdestination är fastställda och däremellan finns det stora chanser att besöka många intressanta och historiska platser och länder runt om hela Östersjön. Kända platser som Gotland och Åland finns såklart inom räckhåll men även de baltiska länderna är potentiella mål.

Ungdomssegling S3C

För första gången på många år seglar vi till Irland. De här två veckorna bjuder på segling över Nordsjön innan vi antingen går runt Skottland eller genom Caledonian Canal. Väl på skotska västkusten väntar fantastisk segling och den norra delen av Irländska sjön innan vi når vår slutdestination Dublin. Buss till Stavanger avgår från Göteborg kvällen innan påmönstring och ingår i kurspriset. Flyg hem från Dublin ingår inte men vi koordinerar så att minst ett befäl flyger tillsammans med eleverna.

Ungdomssegling S5C

Nordsjöäventyr där vindarna får avgöra om seglatsen går söderut mot Helgoland och Kielkanalen eller via Norge innan vi når svenska västkusten. Oavsett blir det en upplevelse med mycket segling i nya farvatten. Flyg till Aberdeen ingår inte men vi koordinerar så att minst ett befäl flyger tillsammans med eleverna.

UNGA VUXNA

Sommarkurser för unga vuxna i åldrarna 18-30. Oavsett om du är en van seglare eller bara nyfiken på livet till sjöss är detta den optimala semesteraktiviteten. 

Unga vuxna S4A

Nio dagars aktiv semester för dig mellan 18-30 år! Seglingen bjuder på öppet hav, ensliga öar och pittoreska fiskesamhällen. Avslutning sker i centrala Köpenhamn. Ombord deltar du i allt arbete; navigation, segelsättning, vaktgång och matlagning. På dagarna seglar vi och på kvällarna utforskar vi tillsammans nya platser. Ingen förkunskap krävs. Vi lär dig! Allt under ledning av vårt duktiga och kompetenta befäl. Kursen är lagd över två helger så enbart fem semesterdagar behövs. Vi ses ombord!

Unga vuxna H1C

Helgsegling för ”äldre unga vuxna” (25-35 år) där vindarna bestämmer programmet. Antingen seglar vi längs våra vackra skärgårdssamhällen eller så lämnar vi kusten och siktar mot vårt grannland Danmark. Oavsett lovar vi gemenskap och en helg ni sent kommer glömma.

VUXNA

Inga förkunskaper krävs. Du ska kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och trevligt umgänge. 

Inga förkunskaper i segling krävs. Du skall kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och trevligt umgänge. Ett tillfälle att komma bort från vardagen och uppleva något nytt.

Vuxen – Äventyrssegling i Skottland

En unik möjlighet att upptäcka Irlands, Nordirlands och Skottlands farvatten. Öar som Islay och Isle of Skye är troliga mål. Här ligger många av världens mest kända destillerier. Beroende på vädret finns chans att se Hebriderna eller Fair Isle. Räkna med traditionell vaktgång och några nattseglingar. Transport till och från seglingen ingår inte i kurspriset.

Vuxen – Långhelg

Segling längs vår vackra bohuskust för dig som vill prova på att segla segelfartyg eller redan har upptäckt den härliga gemenskapen ombord. Härliga naturupplevelser och charmiga kustsamhällen står på programmet. Påmönstring torsdag eftermiddag.

Vuxen – Dagssegling

Under en dag får du uppleva livet ombord i farvattnen runt Göteborg.

FAMILJESEGLING

Aktiv semester med familjen! Vi seglar på dagarna och vi sover på nätterna, och vi varierar fysiska uppgifter med teori för olika intressenivåer.

Kurspriset är för en vuxen och ett barn. En anmälan per person.

Familj Helgseglingar

 

Familj 6-dagarssegling