Kursprogram

Segla med oss

Än har du möjlighet att uppleva livet ombord på ett traditionellt segelfartyg. Du får uppleva den mäktiga kraften och känslan i ett segelfartyg i full gång, kanske i hårt väder. Uppleva segling genom våra vackra skärgårdar med sina genuina samhällen och med övärldens alla möjligheter runt omkring – allt under avspända och roliga former med erfaret och kunnigt befäl. Seglarskolan har funnits sedan 1957. Vi seglar med ungdomar och vuxna som får lära sig segling, sjömanskap och navigation. Våra vackra och välseglande fartyg heter Gratitude, Gratia och Atlantica. Gratitude är en engelsk kutter byggd 1903. Atlantica byggdes 1981 med Gratitude som förebild. Gratia är en tidigare lustyacht byggd 1900. De är i mycket gott skick och besiktigas regelbundet av Transportstyrelsen.

Befälet arbetar ideellt. De har både formell kompetens och Seglarskolans egna utbildningar. Ombord deltar du i allt arbete och alla segelmanövrar. Du står till rors, deltar i fartygets skötsel och hjälper kocken i byssan. Mönstra på!

"Kom ombord och upptäck segling som den ska vara!"

Våra seglingsprogram 2023

UNGDOM - NYBÖRJARE

Nybörjarkurser är öppna för alla ungdomar som avslutat årskurs sex och kan simma 200 meter. Vi seglar med våra fartyg Gratitude och Gratia beroende på val av kursdatum.

Vad du än har för erfarenhet av hav och segling sedan tidigare finns det mycket att lära ombord på våra fartyg. ”Börja segla skolfartyg” är för dig som för första gången vill uppleva ett traditionellt segelfartyg. Du skall ha avslutat grundskolans årskurs 6 och kunna simma 200 meter. Ombord genomför vi tillsammans allt arbete vilket skapar en otrolig gemenskap. Vi har enbart på- och avmönstringsort fastställda på kurserna för att kunna möjliggöra besök på så många intressanta platser som vädret tillåter.

Ungdomssegling S1A-S1B

Segling över Kattegatt och Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och Sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder. Kursen går över midsommar som firas bäst ombord

Ungdomssegling S2A

Segling på den svenska Västkusten med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland och Jylland om vindarna är de rätta. Här finns också en god möjlighet att vi ställer upp i den årliga kappseglingen Nordisk Seglats.

Ungdomssegling S3B

Segling runt Sveriges sydligaste kust med danska, tyska och polska hamnar inom räckhåll. Här finns även Östersjöns finaste öar som Bornholm och Christiansö.

Ungdomssegling S4B

Segling på den svenska sydkusten med stora chanser även till danska hamnar och stränder. Bornholm, Christiansö och Hanö är möjliga resmål.

Ungdomssegling S5A

Mönstra på vårt 120 år gamla segelfartyg i Malmö och segla henne mot hemmahamnen i Göteborg. Bekantskap med sundet och segling i Kattegatt med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland och Jylland om vindarna är de rätta.

Ungdomssegling S6A

Segling i Kattegatt och Skagerack med chans att uppleva flera danska hamnar och Bohusläns fina skärgård. Möjlighet att träffa systerfartyg för gemensam vänskaplig segling.

Ungdomssegling S6B

Segling i Kattegatt och Skagerack med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland och Jylland om vindarna är de rätta. Danska öarna Anholt och Læsø är inom räckhåll. Möjlighet att träffa systerfartyg för gemensam vänskaplig segling.

UNGDOM - FORTSÄTTNING

Inga förkunskaper krävs. Du ska kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och trevligt umgänge. 

Fortsättningsseglingarna bjuder på tuffare segling med fler nattseglingar och kanske någon flerdygnssegling. Du får fördjupade kunskaper i segling, navigation, säkerhet, seglingsteori med mera. Du skall ha avslutat grundskolans årskurs 7 och kunna simma 200 meter. Sökanden som tidigare deltagit i Seglarskolans seglingar har företräde till och med 2023-01-22.

Ungdomssegling S1C

Segling över Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och norska Sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder. Kursen går över midsommar som firas bäst ombord med nya vänner. Bussresa tillbaka till Göte- borg ingår i kursavgiften. Bussen anländer till Göteborg morgonen efter avmönstring.

Ungdomssegling S2B

Segling på den svenska Västkusten med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland och Jylland om vindarna är de rätta. Här finns också en god möjlighet att vi ställer upp i den årliga kappseglingen Nordisk Seglats.

Ungdomssegling S2C

Seglingsupplevelse där du kan roa dig, lära dig och utvecklas vidare. Upptäck den spännande naturen på Vestlandet och känn på Nordsjön. Hemresan ingår inte i priset, men något av våra befäl följer med till flygplatsen i Glasgow. Buss avgår från Göteborg till Egersund kvällen innan påmönstring. Bussresan ingår i kursavgiften.

Ungdomssegling S3A

Vi återvänder till Östersjön denna sommar. Hamnar på Bornholm, Gotland, Åland och i Tyskland och Baltikum ligger inom räckhåll.

Ungdomssegling S4C

Vi deltar i Tall Ships Race! Race 3 Lerwick-Arendal. Man behöver ha fyllt 15 år för att delta i denna segling. Resa till Aberdeen ingår inte i kurspriset. Företräde för dem som seglat minst en fortsättningskurs med oss tidigare.

Ungdomssegling S5C

Segling i Kattegatt och Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns fina skärgård eller danska sandsträn- der. Möjlighet att träffa systerfartyg för gemensam vänskaplig segling.

 

UNGA VUXNA

Sommarkurser för unga vuxna i åldrarna 18-30. Oavsett om du är en van seglare eller bara nyfiken på livet till sjöss är detta den optimala semesteraktiviteten. 

Unga vuxna S4A

Segling för dig mellan 18 och 30 år. Ta chansen att segla ett traditionellt segelfartyg mellan två huvudstäder. Hamnar i ett flertal länder ligger inom räckhåll. En eller flera längre etapper till havs, med traditionell vaktgång över dygnet väntas under denna kurs. Segling passar dig oavsett om du är nybörjare eller är erfaren entusiast. Om du gillar en aktiv livsstil är detta en chans för nya upplevelser, utmaningar och vänner.

Unga vuxna V1C

Helgsegling för ”äldre unga vuxna”, 25-35 år, där vindarna bestämmer programmet. Antingen seglar vi längs våra vackra skärgårdssamhällen eller så lämnar vi kusten och siktar mot vårt grannland Danmark. Oavsett lovar vi gemenskap och en helg ni sent kommer glömma.

VUXNA

Inga förkunskaper krävs. Du ska kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och trevligt umgänge. 

Inga förkunskaper i segling krävs. Du skall kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och umgänge. Ett tillfälle att komma bort från vardagen och fullständigt koppla av.

Vuxen – Äventyrssegling i Skottland

En unik möjlighet att upptäcka Irlands, Nordirlands och Skottlands farvatten. Öar som Islay och Isle of Skye är troliga mål. Här ligger många av världens mest kända destillerier. Beroende på vädret finns chans att se Hebriderna eller Fair Isle. Räkna med traditionell vaktgång och några nattseglingar. Transport till och från seglingen ingår inte i kurspriset.

Vuxen – Helg

Segling längs vår vackra bohuskust för dig som vill prova på att segla segelfartyg eller redan har upptäckt den härliga gemenskapen ombord. Härliga naturupplevelser och charmiga kustsamhällen står på programmet. Påmönstring fredag eftermiddag.

Vuxen – Långhelg

Segling längs vår vackra bohuskust för dig som vill prova på att segla segelfartyg eller redan har upptäckt den härliga gemenskapen ombord. Härliga naturupplevelser och charmiga kustsamhällen står på programmet. Påmönstring torsdag eftermiddag.

Vuxen – Dagssegling

Under en dag får du uppleva livet ombord i farvattnen runt Göteborg.

 

FAMILJESEGLING

Aktiv semester med familjen! Vi seglar på dagarna och vi sover på nätterna, och vi varierar fysiska uppgifter med teori för olika intressenivåer.

Kurspriset är för en vuxen och ett barn. En anmälan per person.

Familj Helgseglingar

Härlig familjesegling i Göteborgs skärgård. Vi startar på fredag eftermiddag och avslutar på söndag efter- middag.

 

Familj 6-dagarssegling

Härlig familjesegling i Kattegatt med chans att uppleva flera danska hamnar och sandstränder. Öar som Anholt och Læsø är inom räckhåll.