Ungdom

Nybörjare

Har du någonsin funderat över livet ombord på en segelbåt, men aldrig fått chansen att segla? Eller har du seglat sedan barnsben men är nu sugen på längre sträckor och större båtar? Är du sugen på att lära känna ett gäng med nya människor? Oavsett tidigare erfarenhet är nybörjarkurserna öppna för alla ungdomar som avslutat årskurs sex och kan simma 200 meter. 

Som elev ombord kommer din samarbetsförmåga att sättas på prov. Du kommer garanterat utvecklas seglingsmässigt men också som människa. Du kommer att kunna utmana dina egna gränser, kanske genom att klättra i riggen eller beslå segel i busväder. Dessutom kommer du utan tvekan lära känna många nya personer och skaffa vänner för livet. 

Med båtarna kommer vi tillsammans att ta oss till platser du kanske aldrig besökt tidigare. Våra kurser kan bland annat ta dig till spännande hamnar i Tyskland, pittoreska öar i Danmark eller Stockholms skärgårdsidyll.   

Antagningsförfarande

Deltagarplatserna börjar fördelas 2021-12-06 men det går självklart att anmäla sig även efter detta datum.
Inom några veckor efter detta får du besked om antagning eller om du står på reservplats.

I kurspriset ingår helpension

Vad du än har för erfarenhet av hav och segling sedan tidigare finns det mycket att lära ombord på våra fartyg. ”Börja segla skolfartyg” är för dig som för första gången vill uppleva ett traditionellt segelfartyg. Du skall ha avslutat grundskolans årskurs 6 och kunna simma 200 meter. Ombord genomför vi tillsammans allt arbete vilket skapar en otrolig gemenskap. Vi har enbart på- och avmönstringsort fastställda på kurserna för att kunna möjliggöra besök på så många intressanta platser som vädret tillåter.

Ungdomssegling S1A-S1B

Segling över Kattegatt och Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och Sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder. Kursen går över midsommar som firas bäst ombord

Ungdomssegling S2A

Segling på svenska Västkusten men chans på både Norge och Danmark. Här finns en möjlighet att vi ställer upp i den årliga kappseglingen Nordisk Seglats.

Ungdomssegling S3B

Besök på de danska öarna kring Stora och Lilla Bält är ett säkert kort på denna segling. Kursen ger möjlighet till segling både inomskärs och utomskärs. På sträckor som denna gör sig Gratia som allra bäst.

Ungdomssegling S4B

Genom Stora och Lilla Bält i Danmark eller genom Öresund tar vi oss norröver mot Göteborg. Kursen ger möjlighet till segling både inomskärs och utomskärs samt besök i hamnar på både danska och svenska sidan.

Ungdomssegling S5A

Segling genom Öresund och över Kattegatt med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland, Anholt och Jylland om vindarna är de rätta. Möjlighet att träffa systerfartyget mot slutet av kursen för gemensam vänskaplig segling.

Ungdomssegling S6B

Segling i Kattegatt och Skagerack med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland, Anholt och Jylland om vindarna är de rätta. Möjliget att träffa systerfartyget mot slutet av kursen för gemensam vänskaplig segling.

Fortsättningskurs

Fortsättningskursen riktar in sig till dig som har seglat en nybörjarkurs med SXK:s Seglarskola innan. Under fortsättningskurserna seglar vi längre än på nybörjarkurserna. Shetlandsöarna, fjordar i Norge och Ålands skärgård är platser som nu kan bli våra resedestinationer.