Kursprogram

Segla med oss

Än har du möjlighet att uppleva livet ombord på ett traditionellt segelfartyg. Du får uppleva den mäktiga kraften och känslan i ett segelfartyg i full gång, kanske i hårt väder. Uppleva segling genom våra vackra skärgårdar med sina genuina samhällen och med övärldens alla möjligheter runt omkring – allt under avspända och roliga former med erfaret och kunnigt befäl. Seglarskolan har funnits sedan 1957. Vi seglar med ungdomar och vuxna som får lära sig segling, sjömanskap och navigation. Våra vackra och välseglande fartyg heter Gratitude, Gratia och Atlantica. Gratitude är en engelsk kutter byggd 1903. Atlantica byggdes 1981 med Gratitude som förebild. Gratia är en tidigare lustyacht byggd 1900. De är i mycket gott skick och besiktigas regelbundet av Transportstyrelsen.

Befälet arbetar ideellt. De har både formell kompetens och Seglarskolans egna utbildningar. Ombord deltar du i allt arbete och alla segelmanövrar. Du står till rors, deltar i fartygets skötsel och hjälper kocken i byssan. Mönstra på!

"Kom ombord och upptäck segling som den ska vara!"

Våra seglingsprogram 2024

UNGDOM - NYBÖRJARE

Nybörjarkurser är öppna för alla ungdomar som avslutat årskurs sju och kan simma 200 meter. Vi seglar med våra fartyg Gratitude och Gratia beroende på val av kursdatum.

Vad du än har för erfarenhet av hav och segling sedan tidigare finns det mycket att lära ombord på våra fartyg. ”Börja segla skolfartyg” är för dig som för första gången vill uppleva ett traditionellt segelfartyg. Du skall ha avslutat grundskolans årskurs sju och kunna simma 200 meter. Ombord genomför vi tillsammans allt arbete vilket skapar en otrolig gemenskap. Vi har enbart på- och avmönstringsort fastställda på kurserna för att kunna möjliggöra besök på så många intressanta platser som vädret tillåter.

Ungdomssegling S1A-S1B

Segling över Kattegatt och Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och Sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder. Kursen går över midsommar som firas bäst ombord med nya vänner.

Ungdomssegling S2A

Från Göteborg finna alla möjligheter att se Bohusläns spännande skärgård och ev. norska sydkusten innan kursen sätts mot Malmö. Chans att uppleva flera danska hamnar finns både på Själland och Jylland om vindarna vill.

Ungdomssegling S4B

Kom ombord på vackra Gratia och segla henne hem till Göteborg. Kursen går via den svenska syd- och västkusten med stora chanser även till danska hamnar och stränder med även Läsö och Skagen inom räckhåll.

Ungdomssegling S5B

Segling i Kattegatt och Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och norska sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder.

Ungdomssegling S5A

Kom ombord på vackra Gratitude och segla henne hem till Göteborg. Kursen går via den svenska syd- och västkusten med stora chanser även till danska hamnar och stränder med även Läsö och Skagen inom räckhåll.

 
Rigg

UNGDOM - FORTSÄTTNING

Inga förkunskaper krävs. Du ska kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och trevligt umgänge. 

Fortsättningsseglingarna bjuder på tuffare segling med fler nattseglingar och kanske någon flerdygnssegling. Du får fördjupade kunskaper i segling, navigation, säkerhet, seglingsteori med mera. Du skall ha avslutat grundskolans årskurs 7 och kunna simma 200 meter. Sökanden som tidigare deltagit i Seglarskolans seglingar har företräde till och med 2024-01-21.

Ungdomssegling S1C

Segling över Skagerack. Beroende på väder och vind ser vi Bohusläns och norska Sörlandets fina skärgårdar eller danska sandstränder. Kursen avslutas efter midsommar som firas bäst ombord med nya vänner.

Ungdomssegling S2B

Från Göteborg finna alla möjligheter att se Bohusläns spännande skärgård och ev. norska sydkusten innan kursen sätts mot Malmö med chans att uppleva flera danska hamnar både på Själland och Jylland om vindarna vill.

Ungdomssegling S2C

Vindarna är friskast och vattnet saltast på Norska Vestlandet. Segling i fjordar och många underbara platser! Buss från Stavanger till Göteborg ingår i priset. Bussen ankommer till Göteborg morgonen efter avmönstringsdagen.

Ungdomssegling S3B

Vi utforskar södra Östersjön! Många spännande möjligheter med Møns Klint och platser på Bornholm, i Tyskland och Polen inom räckhåll.

Ungdomssegling S3C

Upptäck den spännande naturen på Vestlandet och känn på Nordsjön. Norska fjordar och möjlighet att besöka skotska öar om vindarna är rätt. Transport till och från Göteborg ingår i priset. Bussen avgår till kursen från Göteborg kvällen innan påmönstring och ankommer åter till Göteborg morgonen efter avmönstring.

Ungdomssegling S4A

Vi deltar i Tall Ship’s Race mellan Mariehamn på Åland och Stettin i Polen. Upplev många segelfartyg från världens alla hörn och lång spännande kappsegling över Östersjön. Du behöver ha fyllt 15 år för att delta i denna segling. Företräde för dem som seglat minst en fortsättningskurs med oss tidigare.

Ungdomssegling S5C

Segling längs norska Vestlandet och i Bohusläns skärgård. Jylland och Läsö kan vi nå om vindarna är rätt Buss till Stavanger från Göteborg ingår i priset och avgår från Göteborg kvällen före påmönstring.

UNGA VUXNA

Sommarkurser för unga vuxna i åldrarna 18-30. Oavsett om du är en van seglare eller bara nyfiken på livet till sjöss är detta den optimala semesteraktiviteten. 

Unga vuxna S3A

Segling för dig mellan 18 och 30 år på den svenska syd- och östkusten. Bornholm eller Gotland finns inom räckhåll om vädret är det rätta.

Unga vuxna H2C

Helgsegling för dig mellan 25 och 35 år där vindarna bestämmer programmet. Antingen seglar vi längs våra vackra skärgårdssamhällen eller så lämnar vi kusten och siktar mot vårt grannland Danmark. Oavsett lovar vi gemenskap och en helg ni sent kommer glömma.

VUXNA

Inga förkunskaper krävs. Du ska kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och trevligt umgänge. 

Inga förkunskaper i segling krävs. Du skall kunna simma 200 meter. Vuxenseglingar ombord på våra fartyg innebär stort gemyt, härlig atmosfär, god mat och umgänge. Ett tillfälle att komma bort från vardagen och fullständigt koppla av.

Vuxen – S4C

Upptäck den spännande naturen på Vestlandet och känn på Nordsjön. Norska fjordar och möjlighet till att besöka skotska öar om vindarna är rätt. Buss från och till Göteborg ingår i priset. Bussen avgår till kursen från Göteborg kvällen innan påmönstring och ankommer åter till Göteborg morgonen efter avmönstring.

Vuxen – V1C

Segling längs vår vackra bohuskust för dig som vill prova på att segla segelfartyg eller redan har upptäckt den härliga gemenskapen ombord. Fantastiska naturupplevelser och charmiga kustsamhällen står på programmet. Påmönstring fredag eftermiddag.

Vuxen – H1C

Mera segling för dig som vill prova på att segla segelfartyg eller redan har upptäckt den härliga gemenskapen ombord. Både Norge och Danmark är inom räckhåll och möjlighet att prova på dygnssegling med vaktgång om vädret är rätt.

Vuxen – H2A

Trevlig sensommarsegling som garanterat blir en upplevelse. En chans att få uppleva dansk natur och kultur eller vårt eget vackra Bohuslän beroende på vindarna.

Vuxen – Dagssegling

Under en dag får du uppleva livet ombord i farvattnen runt Göteborg.

 

FAMILJESEGLING

Aktiv semester med familjen! Vi seglar på dagarna och vi sover på nätterna, och vi varierar fysiska uppgifter med teori för olika intressenivåer.

Kurspriset är för en vuxen och ett barn. En anmälan per person.

Familj Helgseglingar

Härlig familjesegling i Göteborgs skärgård. Vi startar på fredag eftermiddag och avslutar på söndag eftermiddag. 

Familj tor-sön

Familjesegling från Bohusläns mitt till hemmahamnen Göteborg. Vi startar på torsdag eftermiddag och avslutar på söndag eftermiddag.