Om oss

Om Seglarskolan

Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola startades år 1957. Seglarskolan är Sveriges första, största och äldsta verksamhet inom sitt område.

Vi lär ut segling, sjömanskap och navigation till både ungdomar och vuxna  Vi har tre fartyg på vilka seglingsverksamheten bedrivs under vår, sommar och höst. Dessa är Gratitude, Gratia och T/S Atlantica. Båtarna är mycket lämpliga som skolsegelfartyg och är i gott skick trots deras långa historia. Detta beror mycket på de ideellt arbetande entusiaster som tar hand om och arbetar med båtarna året runt.

Ombord under seglingarna finns befälhavare, styrman, kock, båtsman och instruktörer. Befälet har både formell kompetens, praktisk erfarenhet och har gått Seglarskolans egna befälsutbildning. Sommarkurserna går i regel i skandinaviska vatten med chans för avstickare, beroende på väder och vind. Läs mer om livet ombord här.

Under vår- och höstsäsong, då det inte bedrivs elevutbildning ombord, finns det möjlighet att hyra skeppen (med besättning); skolklasser och företag är de vanligaste kunderna, men även privatkunder förekommer. Läs mer om att hyra ett fartyg här.

Seglarskolans hemmahamn är sedan flera decennier Nya Varvet, där också förråd och verkstad ligger i Vita Gaveln. Det är även här som vinterverksamheten bedrivs mellan oktober till april. Administrationen är gemensam med SXK Västkustkretsen som ligger i Svarta Gaveln, Sjöräddningssällskapets hus, i Långedrag. Läs mer om vinterverksamheten här.